Elitserien i speedway

Speedway är en sport fylld av spänning och dramatik. Det är en sport som bitit sig fast i den svenska folksjälen och den högsta speedwayseriens publiksiffror visar tydliga tecken på det.

Speedway handlar om så mycket mer än bara en sport. Det handlar om att träffa sina kompisar och ta del av ett sportevenemang – och framför allt att stödja klubben i sitt hjärta. Speedwayfansen är kända för sin stora passion för sporten och sätter allt som oftast guldkant på stadion.

Speedway

Till skillnad från många andra motorsporter har speedway inslag av fankultur som kan liknas vid den som finns i till exempel fotbollen och hockeyn. Tack vare att det är en sport som är spännande och publikfriande är det också populärt att spela på resultaten. Tippat är ett exempel på en sida som erbjuder fans att spela på matcherna. De erbjuder spel från många av de större spelbolagen och hos dem hittar du bland annat Ladbrokes och Betsson. Genom att hålla dig uppdaterad på oddsen följer du även med vilka som är favorittippade och vilka som slår som underdogs.

Elitserien

Lagen som deltar består av sju förare och två förare från varje lag kör samtidigt på banan. Matcherna är uppdelade i heat, och i en vanlig lagmatch kör man 14 heat och en final. Den klubb som stått för flest segrar genom tiderna är Getingarna och de har också stått som svenska mästare flest gånger. På 60-talet blev klubben svenska mästare hela sex gånger.

Klubbarna i elitserien har tyvärr de senaste åren haft en allt sämre ekonomi. Det här har lett till att många klubbar gått i konkurs eller att de tvingats degraderas till allsvenskan. En del klubbar som sportsligt kvalificerat sig för elitserien har tvingats tacka nej på grund av att de inte känner att de har den ekonomiska tryggheten som krävs för att vara en elitserieklubb. Det finns i dag många diskussioner om vad man ska göra för att kunna ge klubbarna bättre ekonomiska förutsättningar. Ett ökat publikintresse skulle hjälpa till med det men man letar också efter smidigare sätt att nå sponsorer.